Vaksinering

Hunder som har økt risiko for å få kennelhoste (for eksempel hunder som deltar på utstillinger, er på kenneler, deltar på hundeskoler og lignende) bør vaksineres mot de viktigste patogenene (smittestoffene) som inngår i kennelhostekomplekset. Det finnes ulike kombinasjonsvaksiner som beskytter mot hundens parainfluensavirus, hundens adenovirus type 2 og Bordetella bronchiseptica.

Mot kennelhoste finnes det en spesiell vaksine som består av en levende svekket Bordetella Bronchiseptica og hundens parainfluensavirus. Denne vaksinen gis i nesen og har den fordelen av at den beskytter mot infeksjon der hvor infeksjonen oppstår. Beskyttelsen mot Bordetella oppstår allerede etter 72 timer, dette er en svært rask immunitet.
Denne vaksinen som dryppes i nesen beskytter også mot hundens parainfluensavirus. Svært unge dyr med økt risiko kan vaksineres allerede fra 3 ukers alder ettersom vaksinene ikke berøres av antistoffer fra morsmelken.

Det anbefales å gjenta vaksineringen en gang årlig (sammen med den årlige helsekontrollen) eller målrettet før forventet eksponering for smitte (kennelopphold, utstillinger, møte med flere hunder.

For å forebygge sykdom og redusere risikoen for smitte bør alle hundene som bor sammen vaksineres årlig. Hunder kan smittes av katter og vice versa. Det kan dermed i noen tilfeller være nødvendig å holde katten unna hunden.

“Hunder med økt risiko for infeksjon (kennelopphold, hundeskoler, utstillinger) bør vaksineres mot kennelhoste.”